Czarnuszka

czarnuszka

Czarnuszka znana też pod łacińską nazwą Nigella sativa L. to roślina, o walorach której dowiedzieliśmy się od mieszkańców Egiptu. To właśnie oni zwykli byli mawiać, że jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci, a choć wspomniana deklaracja brzmiała co najmniej zaskakująco, sceptyczni Europejczycy zyskiwali coraz więcej szans na to, aby przekonać się, że nie była wcale wypowiadana bez powodu.

Legendy mówią o tym, że jednym z jej pierwszych entuzjastów był sam faraon Tutenchamon, który wierzył w jej cudowne właściwości do tego stopnia, że nie pozwalał służącym pojawiać się w swoim otoczeniu bez przynajmniej jednej buteleczki leczniczego oleju. Nie mniej zachwycone jej właściwościami były jednak również najpiękniejsze Egipcjanki, o których pamiętamy pomimo upływu wieków. Zarówno Kleopatra, jak i Nefretete lubiły, podobno, wykorzystywać olej z czarnuszki do tego, aby tuszować niedostatki urody i, jeśli wierzyć kronikarzom, robiły to całkiem udanie.

Sama czarnuszka siewna jest osiągającą do pięćdziesięciu centymetrów wysokości rośliną z rodziny jaskrowatych. Jej ojczyzna znajduje się w Azji Mniejszej i krajach Europy Południowo-Wschodniej, czarnuszka siewna bywa jednak uprawiana również w Polsce, a w niektórych częściach naszego kraju spotkać można nawet spotkać jej dzikie okazy. Jednym ze znaków rozpoznawczych rośliny są dość duże, pojedyncze kwiaty osiągające nawet do trzech centymetrów z błękitnym unerwieniem i seledynowym szczytem. Czarnuszka siewna jest rośliną dość przyjemną dla oka, często bywa więc rośliną ozdobną i to nie tylko uprawianą na rabatach, ale również wchodzącą w skład bukietów.

Choć o jej właściwościach leczniczych dowiadujemy się przede wszystkim ze źródeł pisanych pochodzących z terenów dzisiejszego Egiptu, nie oznacza to wcale, że czarnuszka siewna była obca również naszym przodkom. Rzeczywiście, w dawnych księgach nie brakuje wzmianek na jej temat, wypada jednak podkreślić, że właściwości lecznicze czarnuszki przez długi czas ustępowały jej walorom smakowym. Czarnuszka była chętnie stosowana jako przyprawa, nasi przodkowie w szczególny sposób cenili zaś chleb z jej dodatkiem. Wielokrotnie wykorzystywano ją jednak również jako składnik aromatyzowanego wina, przetworów warzywnych, a nawet potraw mięsnych, nasiona czarnuszki sprawdzały się bowiem jako odpowiednik pieprzu stosowany zwłaszcza przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi.

Na początku dwudziestego pierwszego wieku można mówić o prawdziwym renesansie jej popularności, trudno przy tym nie zgodzić się z tym, że popularność czarnuszki siewnej jest ze wszech miar uzasadniona. Wiara we właściwości lecznicze tej rośliny nie opiera się już na przekazach pochodzących sprzed wieków, ale na najnowocześniejszych badaniach wykonywanych przez renomowane uczelnie wyższe. Pochyla się nad nią zresztą nie tylko medycyna, ale również kosmetologia. Mówiąc o czarnuszce nie możemy nie docenić nie tylko togo, że ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, ale również tego, że znakomicie sprawdza się jako środek wspomagający leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry.

Czarnuszka - właściwości i zastosowanie

Czarnuszka siewna uważana jest za roślinę o właściwościach leczniczych już od setek lat, od setek lat też zwraca się uwagę na to, że pomaga ona w leczeniu wielu bardzo zróżnicowanych chorób. Począwszy od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku prowadzone są przy tym badania naukowe mające wyjaśnić fenomen tej rośliny pochodzącej z Azji Zachodniej, naukowcy nie mają przy tym wątpliwości co do tego, że obserwacje dokonywane przez osoby stosujące czarnuszkę w celach leczniczych są trafne. Warto zatem postawić sobie pytanie o to, w jakich okolicznościach najlepiej ją wykorzystywać i czego spodziewać się po prawidłowo przeprowadzonej kuracji.

Choć w starożytności i średniowieczu dominowało przekonanie, że czarnuszka jest dobra na wszystko, dziś jej stosowanie zaleca się w pierwszej kolejności alergikom i astmatykom. Ci pierwsi bardzo często zmagają się z obniżoną odpornością typową dla swojego organizmu, trudno więc dziwić się, że mają niemałe problemy z walką z kolejnymi objawami alergii. Dowiedziono jednak, że czarnuszka siewna wpływa korzystnie na układ immunologiczny i sprawia, że organizm z większą łatwością eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia, ma więc więcej sił, które może zużyć do walki z uczuleniem. Również astmatycy powinni docenić to, że czarnuszka wzmacnia ich organizm, w ich przypadku jednak istotną rolę odgrywa jeszcze inna właściwość typowa dla tej rośliny. Czarnuszka ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela, kuracja z jej wykorzystaniem może więc przyczynić się do tego, że spowolniony zostanie rozwój choroby i spadnie intensywność jej ataków. Tak alergikom, jak i astmatykom najlepiej przysłuży się napar z czarnuszki powstały z połączenia łyżki rozdrobnionych nasion, szklanki mleka lub wody oraz łyżki miodu, która z pewnością poprawi smak naparu.

O zaopatrzeniu się w czarnuszkę powinny pomyśleć także osoby młode zwłaszcza, jeżeli zmagają się z problemem trądziku młodzieńczego i z niepokojem obserwują brak postępów w jego leczeniu nawet pomimo tego, że sumiennie stosują się do zaleceń dermatologa. Właściwości rośliny najlepiej w takim przypadku wykorzystać przygotowując tak zwaną nalewkę czarnuszkową powstającą z połączenia pół szklanki nasion czarnuszki i szklanki alkoholu czterdziestoprocentowego. Nalewka musi „odstać” przez siedem dni, a następnie powinno zostać odfiltrowana, do przemywania skóry wystarczy przy tym jedna jej łyżka występująca w połączeniu z niepełną szklanką wody mineralnej.

Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne czarnuszki w szczególny sposób można docenić w okresie jesienno-zimowym, gdy niemal każdy zmaga się z przeziębieniem. Co ciekawe, roślina ta okazuje się przydatna również podczas leczenia zapalenia zatok oraz kataru, a więc dolegliwości, o których często mówi się, że muszą ustąpić same, nie ma bowiem skutecznej recepty na uporanie się z nimi. Tu szczególnie przydatne wydają się krople do nosa, które możemy przygotować własnoręcznie łącząc łyżkę rozdrobnionych nasion i roztwór fizjologiczny soli, który bez problemu nabędziemy w aptece.

Olej z czarnuszki

Jeśli wierzyć legendom, pierwszym znanym entuzjastą oleju z czarnuszki był egipski faraon Tutenchamon. Władca był przekonany o tym, że cudowny olej może skutecznie zwalczać dziesiątki dolegliwości, nie rozstawał się więc z nim dbając o to, aby olej był pod ręką zawsze, gdy tylko okaże się niezbędny. Na początku dwudziestego pierwszego wieku potrafimy już oddzielić legendy od stanu faktycznego i nie podzielamy wszystkich wierzeń naszych przodków. Olej z czarnuszki nie tylko cieszy się jednak niesłabnącą popularnością, ale również zdobywa sobie szerokie grono nowych zwolenników.

O popularności i wielości zastosowań oleju z czarnuszki siewnej przesądza przede wszystkim jego skład. Tu na szczególną uwagę zasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym zwłaszcza kwas linolowy i linolenowy. Ludzki organizm wykorzystuje je do regulowania swojej pracy, sam jednak nie radzi sobie z ich wytwarzaniem, Innym składnikiem oleju z czarnuszki, który sprawia, że warto się nim zainteresować wydają się być olejki eteryczne. Naukowcy zwracają uwagę przede wszystkim na ich właściwości bakteriobójcze oraz nieocenione zasługi, jakie mają podczas problemów z prawidłowym funkcjonowaniem oskrzeli, warto jednak zwrócić uwagę i na to, że poprawiają one również samopoczucie, dzięki czemu olej z czarnuszki może pozytywnie wpływać również na nasze zdrowie psychiczne. Warto zwrócić uwagę i na to, że olej jest bogaty tak w witaminy, jak i składniki mineralne mające duży wpływ na nasz wygląd fizyczny. Jego stosowanie poprawia zatem stan włosów, skóry i paznokci, przynosi przy tym wymierne efekty już po krótkim czasie stosowania.

Oczywiście, olej z czarnuszki nie zawsze jest jednakowo skuteczny, jeszcze przed podjęciem decyzji o jego zakupie warto zatem dowiedzieć się, na jakie rozwiązanie powinniśmy zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Duże znaczenie posiada, między innymi, czas zbioru nasion czarnuszki, naprawdę wartościowy jest przy tym wyłącznie olej tłoczony na zimno, nierafinowany i pozbawiony substancji chemicznych, które miałyby „wzmacniać” jego moc. Nawet olej wyprodukowany we właściwy sposób nie zda się jednak na wiele, jeżeli nie będziemy przechowywać go we właściwy sposób. Warto zatem pamiętać, że olej z czarnuszki nadaje się do użycia przez około trzy miesiące od momentu wytworzenia, jego właściwości są zaś najbogatsze, gdy jest on trzymany w chłodnym miejscu w zaciemnionej butelce.

Jeszcze przed rozpoczęciem kuracji z wykorzystaniem oleju z czarnuszki warto też uświadomić sobie, że wspomniany specyfik będzie cieszył nas swoimi walorami jedynie wówczas, gdy będziemy go przyjmować we właściwy sposób. W przypadku dorosłych najbardziej wskazane jest spożywanie łyżeczki oleju dwa razy dziennie, najlepiej przy tym, przyjmować go przed posiłkiem. Terapia prozdrowotna u dzieci wymaga zmniejszenia dawki o połowę, przed podaniem pierwszej porcji oleju maluchowi warto przy tym skontaktować się z lekarzem i zasięgnąć jego opinii na ten temat. Przez cały czas trwania kuracji zalecane jest przy tym obserwowanie sygnałów wysyłanych przez organizm i reagowanie, gdy zaczynają one budzić niepokój.